Øving 1 – oppgave 3

Dette blogginnlegget er svar på oppgave 3 i øving 1 om sosiale medier. Oppgaven går ut på å skrive om itfag-bloggen til HiST.

Ved å gå inn på om oss siden på http://blogg.itfag.hist.no får vi informasjon om hva denne bloggen handler om. De skriver at dette er en blogg som handler om teknologi, IKT, sosiale medier, læring, studietips, forskning, effektivitet, tips og triks. Bloggen forteller også at de tilbyr 55 datafag over internett og at de har som ambisjon å være i front som leverandør av datafag. Jeg syntes navnet itfag på denne bloggen er veldig bra, det er et kort, konsist og beskrivende navn. Itfag-bloggen ligger på domene til HiST og benytter seg av WordPress sin bloggplattform.

Poenget med bloggen itfag er å dele erfaringer og kunnskap og de ønsker å få innspill samt å komme i dialog med studenter og samarbeidsparter. Innleggene blir skrevet av ansatte ved Avdeling for informatikk og e-læring ved HiST. Det blir oppfordret til bruk av kommentarer.

Når jeg hører ordet blogg tenker jeg med engang på en dagbok på nettet. En blogg er egentlig det, men de er så mye mer også. En blogg er en personlig arena som er offentlig, dette betyr at alle som har interesse av å lese bloggen har muligheten til dette. Det som gjør en blogg så unikt er at de har et personlig preg og stemme. En blogger skriver som regel om noe som engasjerer vedkommende og de er genuint interessert i å fremstille sine interesser på en best mulig måte. Dette fører til at blogger ofte blir veldig bra skrevet.

Det som er fint med en blogg er muligheten til å få respons tilbake fra sine lesere i form av kommentarer hvor bloggeren selv også kan være aktiv. En blogg kan benyttes til det meste, alt fra å skrive om sine kanskje litt sære interesser til å huske ideer eller for eksempel oppskrifter på mat som en lager. Enkelte bedrifter som er flinke innenfor web 2.0 konseptet benytter seg av blogger for å fortelle om nye produkter de lanserer og dermed skaper blest om dette. Hvis det da er noe en kunde lurer på er det mulig for kunden og bedriften å kommuniserer ved å benytte seg av kommentarfeltet.

Når et blogginnlegg blir publisert havner det øverst på bloggen, det er dermed lett å se om en blogg er oppdatert samt hva som var siste innlegg. Itfag-bloggen har noen fine utvidelser og widgeter som blant annet gir deg en fin oversikt over de 5 siste innlegg, mulighet til å få nye blogginnlegg tilsendt på e-post, samt en Tag Cloud hvor av denne gir leseren en fin oversikt og snarveier til de forskjellige tagene som er benyttet i blogginnleggene på bloggen. Noe jeg liker ved bruk av tager og Tag Cloud er at tagene blir større etter hvor ofte de er brukt.

Hvor mange blogginnlegg er det egentlig på blogg.itfag.hist.no? Ved å summere alle innleggene i de forskjellige kategoriene kommer jeg til at det per dags dato er 216 forskjellige blogginnlegg fordelt i 10 kategorier. Jeg syntes denne blogger er delt opp i fornuftige kategorier og at den er veldig oversiktlig.

Ved å se på arkivet kan en se at det fra 2010 til august 2014 var forholdsvis regelmessige blogginnlegg. Fra august 2014 til 26 januar i år har det vært helt stille på bloggen. Dette er dumt ettersom en blogg som ikke oppdateres regelmessig mister lesere.

Når det gjelder hvem som er lesere av blogg.itfag.hist.no så antar jeg dette er studenter som allerede studerer ved HiST og personer som vurderer å starte på en utdannelse eller som er interessert i de it-fagene som HiST tilbyr. Jeg husker selv at jeg leste denne bloggen når jeg skulle velge studieretning og særlig dette blogginnlegget fant jeg veldig nyttig den gang.

En kommentar på en blogg er lesernes mulighet til å kommunisere med bloggeren og andre leserne. På dette blogginnlegget kan en se hvordan kommentarer kan gi merverdi til startinnlegget. Et annet eksempel på dette kan du se her hvor lesere her tipser hverandre om nyttige apper.

Jeg har aldri blogget før jeg begynte med dette faget. Første oppgaven vår var å opprette vår egen blogg. Jeg opprettet først en på wordpress.com. Dette var gjort på 10 minutter og var veldig enkelt og greit, men jeg følte jeg hadde lyst til å utfordre meg selv litt mer. Jeg endte dermed opp å kjøpe mitt eget domene og har nå installert WordPress på denne. Det har vært benyttet ganske mye tid på å sette opp bloggen slik jeg vil og jeg er fortsatt ikke i mål. Det er veldig mange muligheter og gleder meg til fortsettelsen og å bli bedre på blogging og sosiale medier.

3 thoughts on “Øving 1 – oppgave 3

 1. Henrik 7. februar 2015 / 21:55

  Håpet på at du skulle presentere en finurlig løsning på hvordan man fant ut av hvor mange innlegg det var på itfag-bloggen:) Selv kom jeg frem til 199 stk. innlegg etter å ha telt over. Liker layouten på bloggen din:)

  • Ketil 8. februar 2015 / 12:00

   Hei, takk 🙂
   Jeg lurer selv på om det er noen lettere måte å finne ut av det. Etter å ha skrevet noen blogginnlegg selv ser jeg at slik jeg talte førstegangen med å telle antall innlegg i kategorier kan bli feil. Det er jo mulig å plassere et blogginnlegg i flere kategorier. Så tallet ditt er mer riktig hvis du har talt over alle innleggene 🙂
   Hva er adressen til bloggen din?

   • Henrik 8. februar 2015 / 22:10

    Når det gjelder antallet innlegg så vil man ikke sikkert kunne si hvor mange det er med mindre det blir presentert på siden. Jeg føler meg relativt sikker på pluss og minus, men så lenge man skal telle manuelt så finnes risikoen for feil:)

    Min blogg finner du på viklande.wordpress.com. Jeg har kun konsentrert meg om å få ut innleggene og det gjenstår en god del arbeid med layouten, men jeg trur at «forankring» må prioriteres forran styling uken som kommer..

Legg igjen en kommentar